Sports Chanbara

Sports Chanbara,  tai  lyhesti SpoChan, on Japanista peräisin oleva miekkailulaji, jossa kaksi ottelijaa ottelee toisiaan vastaan erilaisilla aseilla. Ottelijoilla voi olla samanlaiset tai erilaiset aseet. Aseet voivat olla lyhyestä tikarista (tanto) miekkaan (katana) keihääseen (yari).  Sports Chanbara kehitettiin Japanissa 1971 Tanabe Tetsundon johdolla. Keskeinen ajatus oli kehittää nykyaikainen helposti lähestyttävä tapa Japanilaiseen miekkailuun.

Ottelijoiden aseet ovat pehmustettuja ja näin ollen osumat ottelussa voidaan lyödä perille asti kuten Kendossa. Vaikka aseet ovat pehmustettuja ottelijat käyttävät myös kevyttä kypärää, jonka tarkoitus on suojata päätä, silmiä ja korvia. Kilpailuissa myös hansikkaat ovat pakolliset suojaamaan rystysiä ja toistaalta pehmentämään niiden  osumia. Muutoin varustus on melko vapaa, suositeltavia on on esim. Judo/karate housut, hihaton kimonotakki ja sen alla pitkähinainen t-paita. Kendon tavoin Sports Chanbarassa liikutaan paljain jaloin.

Sports Chanbaran taustalta löytyy yhteyksiä Kendoon ja Kenjutsuun. Erona Kendoon Sports Chanbaran muoto on paljon vapaampi. Kendo vaatii suhteellisen paljon harjoittelua ennen vapaa-ottelua, jikeikoa, Sports Chanbarassa voidaan heti ensi harjoituksista lähtien lähteä ottelemaan. Lapsille tämä onkin iso etu, koska on mahdollista päästä miekkailemaan kaverin kanssa ennen monen viikon harjoittelua. Lisäksi voidaan helposti keksiä erilaisia pelejä ja joukkuekilpailuja.

Vaikka Sports Chanbara ei ole niin tiukasti sidottu Kendon muotoon, löytyy kuitenkin paljon yhteisiä tekijöitä. Kuten budolajeissa yleensä, harjoittelu alkaa tervehdyksellä, myös sports chanbarassa kumarretaan saliin tullessa ja poistuttaessa, harjoitus alussa ja lopussa sekä harjoituskaverille. Näissä ei ole kuitenkaan mitää yhteisesti sovittua muotoa vaan ne voivat vaihdella eri saleilla. Myös itse otteluissa löytyy samoja elementtejä kuin Kendo-ottelussa, pelkkä sattuman varainen osuma ei riitä pisteeseen vaan sen pitää olla tarkoituksella suoritettu ja myös ilmentää Ki-Ken-Tai-Icchin.

Sports Chanbarassa kilpaillaan MM- ja EM-tasolla, mutta Suomessa ei ole vielä Sports Chanbaralla kilpailutoimintaa.

Porissa Sport Chanbaran harjoittelu on aloitettu vuonna 2015. Harjoitukset ovat Poridojolla tiistaisin ja torstaisin. Tarkista harjoitusaikataulu täältä