Jodo

Kuva: Toni Lähdekorpi

ZNKR (Zen Nihon kendo renmei, jap. 全日本剣道連盟) jodo on Japanin kendoliiton säännöillä harjoiteltava nykyaikainen budolaji, jossa käytetään aseena puista 128 cm pitkää jo-sauvaa. Jodo merkitseekin ”kepin tietä”.

Jodossa harjoitellaan parin kanssa ennalta sovittuja liikesarjoja, katoja. Toisella osallistujalla on miekkaharjoittelussa käytettävä puinen harjoitusmiekka bokken ja toisella jo-sauva. Koska jodo on budolaji, opiskelu on sekä kehon että mielen, taidon ja asenteen harjoittamista. Tarkoitus ei ole vahingoittaa vastustajaa, vaan osoittaa aseen monipuolisuus eri tekniikoita hyödyntämällä.

Jo on erittäin muuntautumiskykyinen ase. Kaikkien budotaitojen perusolemuksen sanotaan yhdistyvän jodossa. Keppi on yhtä aikaa kuin iskevä miekka tachi, pistävä keihäs yari tai pyyhkäisevä salkoase naginata. Jodo perustuu Muso Gonnosuke Katsuyoshi -nimisen samurain 1600-luvun alkupuolella kehittämään taistelutaitoon, Shindo Muso-ryu jojutsuun, jonka nimi sittemmin muutettiin Shindo Muso-ryu jodoksi.

Jodoa on harrastettu Porissa ja Suomessa 2000-luvun alkuvuosista saakka, ja laji on vakiinnuttanut asemansa harrastajien joukossa.