Kendo

Kendo (jap. 剣道, kendō) on japanilaiseen miekkailuun pohjautuva kamppailulaji. Japanin sana “kendō” muodostuu kahdesta osasta: “ken” tarkoittaa miekkaa ja “dō” tässä tapauksessa tietä. Sananmukaisesti kendō on siis “miekan tie”, mutta käytännössä tarkoitetaan japanilaista miekkailua.

Seurassamme kendoa harjoitellaan ajatuksella Shin-gai-mu-too (jap. 心外無刀). Tämä tarkoittaa sitä, että harjoittelijan sydämen (shin) ulkopuolella (gai) ei ole miekkaa (mu-too). Ensivaikutelma kendosta on, että se on meluisaa ja aggressiivista toisten lyömistä puukepillä, mutta pieni lajin tutkiminen paljastaa siitä harrastuksen, jossa vaaditaan korkean tason keskittymistä ja liikkumista, josta välittyy korkean tason motoriikka ja tekemisen helppous.

Kaikenikäiset ja -kuntoiset harrastajat, juniorit ja aikuiset, naiset ja miehet voivat harjoitella kendoa yhdessä, sillä kontakti tapahtuu ainoastaan kendomiekan shinain välityksellä. Yksi kendon parhaista piirteistä onkin se, että harjoittelun voi aloittaa missä iässä tahansa ja sitä voi jatkaa todella myöhäiseen ikään asti.

Kendoa harjoitellaan Porissa monen ryhmän voimin. Kaksi kertaa vuodessa aloittaa uusi peruskurssi.